Reglementarea jocurilor de noroc și a pariurilor sportive în Republica Moldova

La moment, reglementarea sectorului de pariuri sportive din Republica Moldova se află într-o stadie de transformare. Monopolul de stat îl deține compania de stat Loteria Națională a Moldovei, care va monitoriza în viitorul apropiat acest sector, inclusiv și cel online.

Legea cu privire la jocurile de noroc, articolul 45, alineatul 2 presupune: Activitatea de organizare şi desfăşurare a jocurilor de noroc prin intermediul sistemelor de comunicaţii constituie monopol de stat şi nu se licenţiază. Jocurile de noroc desfăşurate prin intermediul sistemelor de comunicaţii se organizează de către agentul economic cu capital de stat împuternicit să desfăşoare jocuri de noroc ce constituie monopol de stat.

În urma acestei legi, putem spune că activitatea companiilor internaționale de pariuri sportive nu este tocmai una legală în Republica Moldova. Statul nu garantează jucătorilor integritatea în urma participării la aceste pariuri, iar jucătorii își asumă toate riscurile.

Aici puteți face cunoștință cu Legea nr. 291 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc.

Pe 5 aprilie curent, Agenția Proprietăților Publice a emis un comunicat privind acțiunile întreprinse în vederea implementării proiectului PPP „Serviciile din domeniul ce constituie monopol de stat gestionate de S.A. Loteria Națională a Moldovei”. Astfel, după ce a fost organizat un concurs în vederea stabilirii companiilor care vor presta servicii în domeniul dat, prin intermediului unui parteneriat public-privat, agenția a oferit informațiile cu privire la companiile cointeresate de acest proiect.
Așadar, pe 23 aprilie, statul a determinat investitorii strategici care vor oferi servicii în domeniul jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat și sunt gestionate de către S.A. Loteria Națională a Moldovei. Au fost semnate două contracte cu două companii străine. Domeniul automatelor de joc cu câștiguri bănești va fi dezvoltat de un grup de companii din Austria. De domeniul loto și a pariurilor sportive se va ocupa o asociație de companii din Bulgaria.

Pachetul de documente a fost achiziționate doar de 7 companii și persoane fizice, pentru ca în final doar 2 dintre acestea să vină cu oferte concrete. Cu aceste companii au și fost semnate contractele de parteneriat public-privat, după ce au fost analizate toate ofertele tehnice și financiare ale acestora, inclusiv și posibilitatea lor de a executa toate cerințele impuse de stat.

Partenerii statului în dezvoltarea S.A. loteria Națională a Moldovei puteau deveni doar companiile sau asociațiile care au avut cifra de afaceri în valoare de nu mai puțin de 500 de milioane de euro în perioada ultimelor 3 ani. În plus, acestea trebuiau să aibă resurse financiare suficiente pentru a fi investite. Nu în ultimul rând, companiile trebuiau să posede experiență în organizarea jocurilor de noroc.

În domeniul aparatelor de joc cu câștiguri bănești, Agenția Proprietăților Publice a semnat contractul de parteneriat public-privat cu compania austriacă Novo Gaming M Technologies GmbH (din numele Asocierii operatorilor economici Novo Gaming M Technologies GmbH, Novomatic Gaming Industries GmbH și Novomatic AG). Compania își va exercita activitatea atât în sălile specializate, cât și prin intermediul de comunicații electronice. Compania va fi reprezentată de S.R.L. Novo Investment MLD. Potrivit Agenției, Novomatic AG este una dintre cele mai mari companii de tehnologie de jocuri de noroc din lume. Novomatic AG are o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde de euro anual. Compania deține sedii în 45 de țări, are peste 25 de mii de angajați.

A fost fondată în anul 1980. La moment, echipamentul pe care îl produc, este utilizat în peste 70 de țări ale lumii, într-un total de peste 260 de mii de terminale de joc și terminale video loterie, amplasate în aproximativ 2100 de localuri preconizate pentru jocurile de noroc. Suma investițiilor în proiectul din Republica Moldova se estimează la 32 de milioane de euro în primii 3 ani de activitate, urmând să crească până la 70 de milioane pe parcursul realizării contractului, care este semnat pe o perioadă de 15 ani. Toate automatele de joc vor fi conectate la terminale fiscale, ceea ce va permite monitorizarea strictă a veniturilor.

În sectorul loteriilor și pariurilor sportive contractul a fost semnat cu compania din Bulgaria NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited). În Republica Moldova, compania va fi reprezentată de S.R.L. NGM Company. La fel ca și în cazul jocurilor de noroc, loteriile și pariurile sportive vor putea fi accesate inclusiv și prin intermediul rețelelor de comunicații electronice. Potrivit Agenției Proprietăților Publice, compania National Loterry AD este cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Bulgaria. Compania prezintă cea mai rapidă creștere în Europa Centrală și de Est.

National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de 650 de milioane de euro în perioada ultimelor 3 ani. Spre exemplu în Bulgaria, o țară cu 7,1 milioane de locuitori, compania a oferit premii în valoare de 600 de milioane de euro. Conform planului, compania își propune să deschidă aproximativ 1500 de puncte de vânzare pentru biletele de loterie și aproximativ 120 de puncte de vânzare pentru jocurile loto. Se estimează o investiție de aproximativ 6 milioane de euro la prima etapă a parteneriatului, urmând ca această cifră să se ridice la 40 de milioane în anul 5 al contractului.

Republica Moldova, prin intermediul S.A. Loteria Națională a Moldovei, va beneficia de 75% din profiturile înregistrate în sectorul loteriilor, 90% în sectorul pariurilor sportive și 51% în sectorul automatelot de joc. Potrivit estimărilor, Republica Moldova va avea un venit din urma impozitării acestor genuri de activitate în jur de 2,5 milioane de euro anual. Iar cifra obținută din dividente se aproximează de a fi 9,5 milioane de euro anual. În urma acestui parteneriat public-privat, vor apărea circa 600 de locuri noi de muncă.

Autoritățile vor avea un sistem de control și monitorizare a domeniului, astfel încât să evite evaziunile fiscale ale gestionarilor. În sălile cu automate de joc vor avea acces doar persoanele care au atins vârsta de 21 de ani.