Istoria pariurilor sportive

istoria pariurilor

Istoria pariurilor sportive.Casele de pariuri au apărut, ca de altfel toate genurile de divertisment, pe baza unor slăbiciuni omenești. În urmă cu câteva secole, pariurile se făceau pentru demonstrarea capacităților și orgoliilor unor oameni bogați, care nu prea aveau nevoie de banii câștigați. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că primele pariuri moderne, au apărut prin secolul 18 în Anglia, în cluburile specializate pe curse de cai, unde deținătorii de cai (oameni bogați) pe lângă cursele propriu-zise, au început să primească plăcere și de la pariurile plasate pe favoriții săi.

Termenul modern de „bookmaker” a apărut din limba engleză și ar putea fi descifrat ca „purtătorul de carte”. Acești „purtători de carte” erau oameni specializați, care purtau cu ei o cărțulie, unde notau fiecare pariu, iar cărțulia nu era lăsată din mâini niciodată.

De fapt, primele pariuri se făceau încă de pe timpurile Imperiului Roman, când principalele forme de divertisment erau organizarea luptelor de gladiatori și curselor pe care. Oamenii pariau pe un anumit gladiator, iar cei care câștigau, împărțeau toți banii pariați pe adversarii acestuia. Acest mod de pariere a existat până în secolul 18, când în Anglia a început o nouă etapă de dezvoltare a pariurilor.

La mijlocul secolului 19, odată cu aparența noilor genuri de sport, tot mai multă lume a devenit pasionată de pariuri. În această perioadă se organizau multe cluburi unde orice om putea paria pe favoriții săi, problema era că majoritatea dintre acestea erau ilegale. Pariurile au devenit o formă foarte populară de divertisment și inevitabil, prima casă de pariuri legală a apărut la Londra. Mai târziu, acest exemplu a fost preluat de unele țări europene și SUA.

La începutul secolului 20, casele de pariuri nu erau doar organizatori, dar cele mai mari companii aveau și analiști, care preziceau șansele echipelor într-așa fel, încât compania să aibă pierderi cât mai neînsemnate. Pe această bază lucrează și toate casele de pariuri moderne, care odată cu dezvoltarea internetului, au un staff enorm de analiști care crează cotele și monitorizează 24/24 toate pariurile și schimbă permanent cotele când este nevoie, îndeosebi în timpul pariurilor live.

Succesul demonstrat de companiile care activează în cadrul pariurilor, atrage an de an noi scheme criminale. Începând cu case de pariuri ilegale, terminând cu organizarea meciurilor aranjate. Totuși, datorită faptului că tot mai multe țări reglementează activitatea caselor de pariuri, garantând astfel securitatea jucătorilor, pariurile ilegale rămân în trecut. Lucrurile stau tot mai bine și la capitolul meciuri aranjate: în ultimul timp au apărut mai multe companii care în conlucrare cu casele de pariuri depistează meciurile stranii, care sunt ulterior analizate și trimise în caz de suspiciune organelor abilitate pentru anchetă. În aceste condiții, devine tot mai greu să aranjezi meciurile.

La ziua actuală, pariurile au devenit ceva mai mult decât un simplu om „purtător de carte”. Jucătorii au toate condițiile pentru a miza pe favoriți, oriunde s-ar afla. Este destul de a avea acces la internet prin orice dispozitiv și poți paria practic pe orice eveniment. Începând cu Campionatul Mondial de Fotbal, terminând cu divizia a 3 la hockey pe gheață printre fete U-17. Ba mai mult, acum avem posibilitatea de a paria pe alegeri de președinți, dacă vor fi sau nu aceștia uciși în timpul mandatului, sau ce gen va avea următorul copil al casei regale din Marea Britanie, sau poate câte grade celsius vor fi mâine, etc.

Istoria pariurilor sportive în Republica Moldova nu este foarte bogată. Primele companii care au început să ofere servicii de acest gen au apărut doar după căpătarea independenței. La început, totul avea un nivel înalt de amatorism. Jucătorii pariind spre exemplu în chioșcurile cu ziare, îndeplinind un blanc special, unde notau cu stiloul echipele, cotele și suma de bani pariată. Nu exista nici un fel de securitate. Din cauza că internetul încă nu era atât de dezvoltat, rezultatele meciurilor le puteai afla la un număr specializat de telefon =). Cine își mai amintește de bookmakerservice și blancurile lor galbene?
Loteria Moldovei a fost la fel una dintre primele agenții care oferea pariuri sportive, dar aveau o ofertă foarte săracă.

Cu timpul, au apărut brand-urile din țările CSI, care au ridicat brusc nivelul pariurilor sportive din Republica Moldova. Au apărut localuri specializate, unde jucătorilor li se oferea toate condițiile pentru a miza, fie prematch, fie în timpul meciului. Sălile deveneau tot mai încăpătoare, cu un număr impunător de televizoare cu transminsiuni directe sau cu cotele oferite live. În plus, jucătorii mai beneficiau de calculatoare, unde puteau analiza ofertele de pariuri oferite de casa de pariuri sau unde puteau urmări rezultatele meciurilor, etc.

Tot mai multe companii apăreau pe piața pariurilor din Republica Moldova, sporind concurența și respectiv calitatea serviciilor. Însă totul s-a terminat în anul 2016, când toate sălile de pariuri și jocuri de noroc au fost închise și sigilate de poliție practic în decursul unei nopți, licențele fiind suspendate pe un timp neidentificat. Urmează ca piața jocurilor de noroc, inclusiv și a pariurilor să fie reglementată de stat și jucătorii să aibă posibilitatea să parieze legal.

Foto: FreeImages.com/winterdove