Fotbal Naționala Moldovei a rămas din nou fără goluri marcate

Fotbal Naționala Moldovei a terminat primul ciclu din Liga Națiunilor, format din 2 meciuri. În primul meci, echipa noastră a cedat cu 4:0 în deplasare cu Luxembourg. În cel de-al doilea, tricolorii au reușit să remizeze pe stadionul Zimbru, 0:0 cu selecționata Belarusului. În celelalte două meciuri din grupa noastră, Belarus și Luxembourg au reușit victorii categorice în fața lui San Marino. Așadar, clasamentul grupei 2, din Liga D, este condus de Luxembourg cu 6 puncte la activ. Pe locul 2 se situează Belarusul, cu 4 puncte. Moldova ocupă locul 3, cu un punct, iar San Marino încheie clasamentul cu 0 puncte.

Sigur că aceste rezultate ne lasă speranțe minime pentru ocuparea locului întâi în grupă și respectiv calificarea în play-off. Totuși, remiza de acasă cu Belarus păstrează șansa echipei noastre. Problema naționalei rămâne a fi în continuare golurile marcate. Pentru a putea lupta cu adevărat pentru pozițiile înalte, noi trebuie să începem a marca goluri.
Dorim să remarcăm unele lucruri pozitive din jocul naționalei Moldovei în cadrul acestor două meciuri din Liga Națiunilor. În primul rând, putem remarca cei doi fundași laterali, Graur și Reabciuk, care prestează un fotbal contemporan, cu urcări permanente în sprijinul ofensivei. Da, au fost destule greșeli, dar băieții sunt tineri și vor progresa meci de meci. La general, Moldova a folosit o schemă interesantă în partida contra Belarusului. Se poate observa mâna selecționerului Spiridon. 4-2-3-1 a arătat interesant, cu participarea fundașilor laterali în faza ofensivă. La fel, folosirea unui atacant pur sânge ca Nicolăescu este un moment pozitiv. Acesta a luptat pentru fiecare minge, obligând adversarul să construiască atacul chiar din propriul careu. Apărarea nu a arătat prost. Portarul Koșelev ne-a salvat în câteva rânduri. Epureanu și Gațcan au fost la nivel. Problema apare la pasa decisivă.
Dacă în defensivă s-a putut observa un progres după meciul dezastruos din Luxembourg, atunci în atac lucrurile stau la fel de prost. Nicolăescu primea foarte puține pase de calitate. Nivelul tehnic și citirea jocului al celor cu pasa decisivă au dezamăgit. Nici chiar Ioniță nu a prins o zi inspirată. Iar aceste probleme, împreună cu cea mai principală – problema psihologică, aduc la rezultate pe care le avem la moment. Moldova a marcat doar un gol în ultimele 11 partide – un rezultat absolut dezastruos.
Totul se poate schimba în meciul pe care selecționata Moldovei îl va juca în Belarus, pe 15 octombrie. Această partidă va fi decisivă pentru echipa noastră. În cazul victoriei, putem relua lupta pentru calificare. Ne va fi de ajuns ca Luxembourg să nu acumuleze 4 puncte în cele două meciuri contra Belarusului. Dacă acest lucru se va întâmpla, ne va rămâne doar să învingem Luxembourgul în ultima partidă din grupă, care va avea loc la Chișinău. Sigur că toate aceste calcule sunt valabile doar în cazul dacă San Marino va pierde toate meciurile din grupă, ceea ce este foarte probabil.
Fotbalul moldovenesc se află într-o situație foarte grea. Greu să ne imaginăm că poate fi mai rău. De aceea, avem doar o direcție de mers – în sus. Ținem pumnii băieților și sperăm că în octombrie, să trecem pragul psihologic și să obținem două victorii în meciurile cu San Marino și Belarus.

Foto: FreeImages.com/B S K