Dependenta de jocuri de noroc

Dependenta de pariuri

Joc responsabil

În acest articol vom încerca să atingem tema unui joc responsabil, să analizăm cauzele dependenței de jocuri de noroc și de pariuri, respectiv să ajutăm jucătorii să evite acest fenomen, informându-le în acest scop.

În mod normal, industria pariurilor ar trebui să funcționeze doar pentru persoanele care joacă pentru divertisment, pariind sume care își pot permite să piardă. În realitate însă, majoritatea persoanelor care participă la pariuri, o fac pentru potențialele câștiguri, chiar dacă eventual nu recunosc acest fapt. Odată ce vă încadrați în această categorie – sunteți deja dependent de jocuri de noroc.

De obicei, jocurile de noroc, pariurile, atrag noi jucători prin exemple pozitive de câștig, fie a altor persoane, fie a primului pariu propriu câștigător. Acesta este punctul de pornire al oricărui parior. Cu timpul, acest prim câștig se transformă într-o sumă de bani impunătoare câștigată „de cineva”, pe care jucătorul de cele mai multe ori a auzit doar de la cunoscuți. Odată ce pariorul are ca scop câștigarea unei sume la fel de impunătoare, putem afirma că persoana se află în categoria de risc și i se poate atribui prima etapă de dependență.

La această etapă de dependență, jucătorul este pasionat de acțiune, de plăcerea pe care îi oferă gambling-ul. Pariorul nu ține cont prea mult de sumele pariate, riscând foarte des cu toate mijloacele finaniare pe care le posedă. Cu ce s-ar deosebi un presupus parior profesionist de un parior dependent? Doar ambii mizează în fiecare zi sume destul de mari. Diferența e că un parior care tinde spre câștig pe termen lung, va aloca un fond special exclusiv pentru pariere, folosind obligatoriu un management corect al acestor active, în așa fel încât să fie exclusă pierderea lor în întregime. În plus, va analiza foarte minuțios fiecare pariu pe care îl plasează. Un parior dependent va pierde periodic toți banii, iar situația se va agrava când jucătorul va încerca să împrumute bani pentru a-i paria. De regulă, acest tip de jucători nu vor mai lua în calcul și nu vor analiza statisticile și forma echipelor pe care urmează să parieze. El se va ghida doar de unele încrederi proprii.

Deci, pentru a evita dependența de pariuri, în primul rând trebuie să evitați parierea pentru a câștiga bani pentru o viață mai confortabilă. Aceasta este greșeala principală a tuturor pariorilor dependenți! Un alt factor de care trebuie să țineți cont este alocarea unei sume care vă permiteți să o pierdeți, fără a vă afecta starea finaniară. De regulă, jucătorii pierd la pariuri, dar nu câștigă, îndeosebi pe termen lung. Chiar dacă plasați un pariu, ceea ce nu vă recomandăm să faceți, analizați foarte detailat evenimentul pe care urmați să pariați: cotele, terenul, accidentările din echipă, vremea, forma jucătorilor, etc.

Dacă regăsiți la voi măcar una dintre problemele enumerate mai sus, vă recomandăm să renunțați la pariuri. Dacă deja nu puteți face acest pas de sinestătător, puteți pentru început să confirmați existența problemelor. Odată ce ați conștientizat problema, pasul următor ar fi o adresare la specialist. Din păcate, în Republica Moldova încă nu e dezvoltat sistemul de ajutare a persoanelor dependente de jocuri, dar adresarea la un cabinet psihologic cu siguranță vă va ajuta să evitați o dezvoltare continuă a dependenței.

Persoanele care se regăsesc în etapele de dependență descrise ulterior, în mod obligatoriu trebuie să se adrseze specialiștilor!

Etapa a doua a dependenței de pariuri se caracterizează prin dorința de a-și recupera sumele de bani pierdute în timpul perioadelor proaste, în care jucătorul a pierdut fonduri bănești considerabile. De obicei, în astfel de cazuri, jucătorii recurg la împrumuturi pentru a încerca să recupereze banii pierduți anterior, care va aduce cu o probabilitate foarte înaltă pur și simplu la o nouă pierdere a banilor. Persoana devine tot mai închisă în sine, evitând să discute despre aceste probleme cu cei apropiați. Astfel, problema dependenței va avea efect direct asupra relațiilor sale cu persoanele din jur.

Etapa a treia a dependenței de pariuri aduce persoana la gesturi disperate, care nu îl caracterizează în mod normal. Depresia legată de necesitatea zilnică de a juca și în special de dorința de a-și recupera banii pierduți, aduc jucătorul la gesturi extreme. Odată ce persoana deja are datorii și nu mai poate găsi mijloace bănești pentru joc, ea poate încerca să facă rost de bani prin metode ilegale. Relațiile cu cei apropiați sunt complet deteriorate, iar persoana începe să se gândească la suicid sau chiar poate comite tentative.

În ultima etapă a dependenței de pariuri, jucătorul nu mai speră să recupereze banii. Este resemnat. Continuă să parieze zilnic doar din necesitate, pentru senzația de euforie. În această stare e imposibil să-i mai aduci argumente cu privință la consecințele grave care îi aduce jocul. Cel mai probabil că după o discuție lungă cu cei apropiați despre această problemă, jucătorul va dori să meargă cât mai rapid să parieze, pentru a evada de problemele din jur. În acest caz, strategia principală a persoanelor apropiate este de a trezi dorința pariorului să scape de dependență și să se adreseze ulterior la specialiști.

Foarte important! Fără dorința însuși a jucătorului, persoanele apropiate au puține șanse de a-l ajuta. Ele trebuie să depună efort pentru a-l informa pe parior despre problemele concrete cu care se confruntă, să facă tot posibilul ca pariorul să realizeze gravitatea situației în care se află și cel mai principal – să-și dorească să se adreseze după ajutor persoanelor competente.[/vc_column_text]

Dependenta de pariuri.

Cu părere de rău, în zilele de astăzi totul se face pentru bani și toți vor să-i facă cât mai mulți. Unii învață o meserie și fac o carieră prin care se îmbogățesc, alții se bagă în politică ori show biz, însă realitatea ne arată că există o mare parte de persoane, care pleacă peste hotare pentru a face bani să poată întrețină familia – despre ei vom vorbi mai târziu. Mai există o categorie de persoane care caută metode ușoare de făcut bani, iar una dintre ele ar fi pariurile sportive și în general jocurile de noroc.

Totul începe de la primul pariu care iese pe plus. În acest moment, pariorul se crede milionar și începe să-și facă calculul de câți bani are nevoie, pentru a-și asigura un mod de trai decent. Însă totul nu e atât de simplu, casele de pariuri nu ar exista daca câinii ar umbla cu colaci în coadă, adică dacă pariorii ar ieși pe plus pe termen lung.

O casă de pariuri online din Anglia a lansat o campanie pe tv cu următorul mesaj: Dacă pierzi e clar că casele de pariuri câștigă. Dacă câștigi well, casele oricum vor rămâne în plus, deoarece pariorul mereu vrea să câștige, adică pe termen lung va pierde toți banii la jocurile de noroc.

Așadar, să începem testul de dependență de pariuri: Important! În cazul dacă aveți 8 răspunsuri “da”, apelați urgent la specialiștii relevanți!

Test Dependenta Pariuri Sportive

1. Locul tău de servici sau studiile ți-au fost afectate de pariuri?
2. Viața de familie a fost în vreun fel influențată de jocurile de noroc?
3. Reputația ta a fost afectată vreodată de pariuri?
4. Te-a încercat vreodată sentimentul de vinovăție din cauza jocurilor de noroc?
5. Datoriile sau problemele financiare te-au determinat vreodată să joci jocuri de noroc?
6. În urma practicării jocurilor de noroc ai simțit că îți scad eficiența și ambiția ?
7. După o pierdere ai fost vreodată tentat să joci din nou pentru a recupera?
8. Câștigurile te-au determinat vreodată să vrei să joci mai mult pentru a înmulti banii obtinuți la jocurile de noroc?
9. Ți s-a întâmplat vreodată să joci ultimii bani pe care ii aveai?
10. Ai împrumutat vreodată bani ca să joci jocuri de noroc?
11. Ai fost vreodată tentat să vinzi ceva sau chiar ai făcut-o ca să poți obține bani pentru jocuri?
12. Ai vrut vreodată să pui deoparte banii destinați jocurilor, în detrimentul unor cheltuieli necesare?
13. Ți-ai neglijat vreodată familia, rudele, prietenii sau ai renunțat la propriile plăceri pentru a juca?
14. Ți s-a întâmplat vreodată să joci mai mulți bani decât iți propusesei inițial?
15. Te-ai refugiat vreodată sa joci sau să pariezi ca să scapi de gânduri negre sau alte probleme care te apăsau?
16. Te-ai gândit vreodată să comiți o infracțiune ca să faci rost de bani pentru a putea juca?
17. Ai avut vreodată insomnii din cauza jocurilor de noroc sau a datoriilor create de jocuri?
18. Problemele personale te determină să joci la păcănele, cazino sau pariuri sportive?
19. Ai fost vreodată tentat sa sărbătorești o reușită personală prin câteva ore petrecute într-o sală de jocuri?
20. Te-ai gandit vreodată să te sinucizi din cauza jocurilor sau a datoriilor?

Foto: FreeImages.com/Nick Cowie